videodrom

A vide_o_drom projekt hivatalos weblapja:
www.romavideodrom.net

vide_o_drom roma és szinti kulturális integrációs projekt

A vide_o_drom projekt célja a roma és szinti közösségek részére audiovizuális oktatás és média képzés szervezése az érintettek aktív részvételén keresztül és az EU területén átívelő hálózatok létrehozása. „Semmi, ami rólunk szól, nem történhet nélkülünk” – hirdeti az európai romák mottója. A projekt fő célkitűzése a romák és a többségi társadalom közötti szakadék mérséklése a tolerencia és a megértés fontosságának hirdetése által.

A Vide_o_drom a salzburgi székhelyű Studiowest Verein szervezésében négy európai országban kerül megrendezésre párhuzamosan (Ausztria, Bulgária, Magyarország és Románia). A projekthez kapcsolódó tevékenységek 2008 szeptemberében kezdődtek egy az összes partner részvételével megrendezett találkozóval, a projekt teljes időtartama pedig 9 hónap. 2009 júniusában a projekt eredményét (videó produkciók, filmvetítések, viták, tapasztalatcserék, hálózatépítés) egy 3 napos fesztivál keretében mutatjuk be a közönségnek.

A projekt során a következő tevékenységeket valósítjuk meg:

Film produkciók

Workshop keretében roma és szinti fiatalok csoportjai alapvető ismereteket sajátítanak el a filmkészítésről.

A képzés magában foglalja a videó technológiákkal, kamera használattal, szerkesztéssel, szervezéssel, interjú technikákkal, rendezéssel és film dramaturgiával kapcsolatos ismeretek átadását.

Az elkészült filmek hangsúlyos társadalmi és kulturális elemekkel rendelkeznek, miközben egyéni, személyes történeket, sorsokat mesélnek el.

A teljes projektről videó dokumentációt készítünk, amely bemutatható lesz mozikban, közérdekű televíziós csatornákon, fesztiválokon és online is.

Bemutatók

„Történetek mozgásban”: a workshopok során készített filmek a partner országokban nyilvános bemutatásra és megvitatásra kerülnek.

Magyarországi bemutatók:

2009. május 17-22. Pécs, Király utca 15. Hattyú Galéria – Temporary City rendezvény keretében

Megtekinthető: naponta 14-21 óráig

 
2009. május 24. 10:00 Budapest, Bem mozi, II. Közép-Európai Rövid Dokumentum és Riport Film Fesztivál a Romákról  
 

Fesztivál – 2009. június 9-13. (Salzburg, Ausztria))

Projektzáró találkozó és a projekt bemutatása. Roma és szinti filmfesztivál.

A „Vide_o_drom”-tour végén a teljes projekt eredményét egy 3 napos fesztivál keretében kerül bemutatásra Salzburgban, a programot kezdeményező Studio West székhelyén. A fesztiválon további romák és szintik által vagy róluk készített dokumentumfilmek is bemutatásra kerülnek.